Tuesday 1 July 2014

EASIEST WAY TO MAKE TIRAMISU

Hai geng!!
Memandangkan dah takde keje lain nak buat skarang ni,so aku nak kongsi sikit the easiest way to mak tiramisu...memang simple and super delicious!!!Actually recipe ni aku refer dari DR Ezani..kenalkan??season 1 punye masterchef..So jom tinjau cara nak buat tiramisu ini......

BAHAN-BAHAN:

  • 1 bungkus biskut Lady's finger (bole je cari kat supermarket...)
  • 3 biji telur
  • 250g cheese mascorpone (tapi aritu aaku guna cream cheese cheddar...sedap jugak)
  • 1/3 cawan gula castor
  • 300ml whipping cream
  • 1 atau 2 penutup esen vanilla
  • 2 cawan air kopi
  • serbuk koko
  • hirisan dark chocolate
CARA-CARA:

  1. Pisahkan putih telur dan kuning telur
  2. Didihkan air dalam periuk
  3. Pukul kuning telur dan gula menggunakan mixer dalam mangkuk di atas periuk yang dididihkan air tadi (double boiler) sehingga kembang dan kental.
  4. Dah kental?tutup api an biarkan sejuk sekejap
  5. Then,masukkan cream cheese dan putar sampai sebati
  6. Masukkan pula esen vanilla
  7. Dalam mangkuk yang berlainan,pukul whipping cream sampai pekat dan bertanduk (tips: biarkan whipping cream dalam peti sejuk beku for 5 minutes supaya cepat untuknya kembang dan ketal..ok??)
  8. Satukan dan kaup balikkan whipping cream yang dah kental tadi dengan adunan cheese dan kuning telur tadi
  9. Dalam bekas lain juga,pukul putih telur sampai bertanduk (kalu terbalikkan bekas tu telur takkan jatuh),then repeat step 8
  10. Buat air kopi dan celupkan biskut jari tu ye...
  11. Susun dalam bekas(buat satu lapisan) dan tutupkan dengan cream yang dah sempurna dibuat tadi,then put the second layer and letak lagi crem sampai la korang punya lady's finger tu habis
  12. Setel?taburkanla serbuk koko diatas tiramisu itu..
  13. Nak lebih awesomee????Taburkan dark chocolate.....
  14. Bolelah hidangkan kepada orang tersayang.......hheheheh
Kalau nak yang 3D punye cara supaya lebih senang kita tengok.try bukak video ni:

http://www.youtube.com/watch?v=5OieSm27KPo

No comments:

Post a Comment